Zorgverleners krijgen vaak te kampen met rugpijn. Dit zorgt voor hinder tijdens het uitvoeren van de job en een hoog ziekteverzuim. Daarom coördineerde het expertisecentrum zorginnovatie van de hogeschool VIVES drie jaar een Europees project, die leidde tot de app eUlift. Momenteel wordt de app verder verfijnt dankzij onder andere de gebruikservaringen van verpleegkundigen in Az Damiaan.

Euliftapp

eUlift is een app om de mobiliteitsgraad van de patiënten te evalueren en correcte verplaatsingstechnieken aan te leren aan zorgverleners via 3D-animaties. De ‘Banner Mobility Assesment Tool’ in de app helpt de verpleegkundige op basis van een aantal korte vragen om de mobiliteitsgraad van de patiënt in te schatten. Een zorgvrager met een ‘score 1’ heeft heel veel hulp nodig om verplaatst te worden. Een ‘score 4‘ geeft aan dat de persoon vrij goed mobiel is. Het gebruik van deze gevalideerde schaal is een meerwaarde om de patiëntveiligheid te verhogen. Zodra de zorgverlener het mobiliteitsniveau van de patiënt kent, kan die onmiddellijk via de verplaatsingstrainer de transfer kiezen die nodig is en de bijhorende 3D-animatie bekijken.

Animaties

Alle 3D-animaties zijn kort, gedetailleerd en voorzien van aandachtspunten en komen tot leven dankzij de avatars Nina (zorgverlener) en Jacob (patiënt). De animaties kan je roteren tot je de hoek van je voorkeur hebt gevonden, bv. om de positie van de voeten beter te bekijken. Je hebt ook de optie om te pauzeren of enkele seconden voor- of achterwaarts te springen. Ook de basishoudingen en -bewegingen zijn gedocumenteerd met animaties in de app.

E Ulift Banner


eUlift in Az Damiaan

De app wordt momenteel gebruikt in verschillende zorginstellingen zoals op de geriatrische zorgeenheden in Az Damiaan. Sander Osstyn, derdejaarsstudent Bachelor ergotherapie aan de hogeschool VIVES, leert in het kader van zijn eindwerk de app aan bij onze verpleegkundigen. “De app is geïnstalleerd op een tablet. Het bepalen van de mobiliteitsscore is dankzij de toepassing voortaan kinderspel. Daarna kan de verpleegkundige de verplaatsingstechniek bestuderen uit elke gewenste kijkhoek. De verpleegkundige kan ook aan de patiënt voor een verplaatsing tonen wat er zal gebeuren. Dat neemt een groot stuk angst weg bij de patiënt”, demonstreert Sander, die benadrukt dat de app ook door studenten verpleegkundige bijzonder gewaardeerd wordt.

Het gebruik door de verpleegkundigen in Az Damiaan leert Sander intussen wat er nog verder kan verbeteren aan de app. “Op de geriatrische diensten liggen veel zwaarhulpbehoevende patiënten. We kunnen de app zeker nog uitbreiden met verplaatsingstechnieken voor patiënten met een mobiliteitsscore 1. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het correct verplaatsen door het gebruik van hulpmiddelen zoals een tillift”, merkte de student intussen op.

We omarmen graag innovatieve toepassingen en zijn verheugd dat we als ziekenhuis kunnen bijdragen aan het verder optimaliseren van de app.

Lotte De Vos – ergocoach Az Damiaan

Een innovatieve tool

Ergocoach Lotte De Vos van Az Damiaan begeleidt Sander bij zijn bachelorproef en klinkt alvast positief. “De app is op diverse vlakken innovatief. Zo leert de zorgverlener om niet alleen zichzelf maar ook de patiënt beter te positioneren. De toepassing toont bijvoorbeeld hoe dicht je bij de patiënt moet staan of hoeveel je door de benen moet gaan. De interactieve 3D-animaties ogen heel gebruiksvriendelijk en de technieken zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek”, besluit Lotte.